Första dagen

Ja, jag testar väl då, att skriva en blogg i hundra dagar, bara för min egen skull, att sätta ord på mina tankar, för att kanske komma vidare i dem och för att utvecklas.

Sitter just nu och väntar på att inslaget om IS ska börja i kvällens Agenda. Läste för en stund ett gripande inlägg på facebook som Samir Abu Eid skrivit, han är reporter på SVT:s Korrespondeterna.  Jag finner knappt ord för de hemskheter som IS utför…..

Så här skriver Samir Abu Eid:

IS grymheter saknar helt gränser

Nyligen intervjuade jag en ung yazidisk kvinna som lyckats fly IS våld. I augusti förra året hade hon tillfångatagits av IS, förts till en slavmarknad och sålts till en IS-krigare. Jag träffade henne ett flyktingläger i norra Irak, och hennes berättelse var fruktansvärd.

Men det jag aldrig kommer glömma var en annan yazidisk kvinna som satt strax intill henne i tältet. Hon hade också tillfångatagits av IS och lyckats fly, men hon var i så dåligt skick att hon inte orkade berätta vad hon varit med om. Hennes blick var tom och sorgsen, och hon satt mest och stirrade ut i intet. Hela tiden grät och snyftade hon tyst.
Jag fick höra att hon tvingats konvertera till Islam och gifts bort med en IS-krigare i Raqqa där hon tvingades leva som sexslav i över fyra månader.

Inför många uppdrag här i Mellanöstern den senaste tiden har jag verkligen försökt stålsätta mig. Men jag är ju bara människa – och jag vet inte hur många gånger jag blivit chockad och tagen av vad jag sett och hört.

Terrororganisationen IS grymheter saknar helt gränser.
Igår träffade jag förtvivlade kristna assyriska flyktingar som nu fördrivs från sina hem och byar i nordöstra Syrien. Om några år kanske inte en enda kristen finns kvar i området..
Och häromdagen publicerade IS själva en video där de slår sönder ovärderliga konstföremål och statyer som enligt deras extrema synsätt är ”oislamiskt”.
IS terror drabbar alla, också vanliga muslimer. Bilderna på den jordanske piloten som i en bur brändes ihjäl levande var skakande att se.
I en FN-rapport nyligen avslöjas att barn begravs levande.
Och i IS-kontrollerade områden, som i staden Raqqa, vittnar människor om ett skräckvälde. IS religiösa moralpolis är brutala och obarmhärtiga, och det förekommer att kvinnor stenas till döds.

Den yazidiska kvinnan som tvingades konvertera och giftes bort till IS i Raqqa har varit med om flera svåra övergrepp och är djupt traumatiserad. Hon är i stort behov av psykiatrisk hjälp om hon ska kunna leva ett normalt liv igen.

IS terror är så omfattande och drabbar så många. Hittills har omvärlden helt misslyckats med att stoppa IS. Tyvärr lär det inte dröja länge innan jag återigen blir chockad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s